One day in jail

Als curator en gastdocente begeleidde ik een groep van 9 Fine Arts studenten van de HKU bij het maken van een tentoonstelling.

20160120_180828

Join us for one day behind bars!

20-01-2016 // FROM 12:00-20:00 // FREE ENTREE

Nine students of the HKU (Hogeschool Kunsten Utrecht) will present their work for one day only, in the former prison De Vrije Wolf, Utrecht.
How does this specific location interacts and influence the work? Does it change the meaning or add to it? The space represents power, discipline, control, surveillance and isolation from society. This context enables the students to consider their own limitations and freedoms within their own environment.
For one day only the work will be given meaning within the extreme contexts of freedom and containment, closure and disclosure, collectivity and individuality. This versatile presentation shows how each student interprets and operates within these boundaries.
Come, join us and be arrested for one day.

Curator:
Else Siemerink

With works of:
Anita Horváth, Anouk van Zwieten, Mariaan van den Berg, Heikki Heinonen, Quinn Au, Julius Stibbe, Lieve Rutte, Kornelis Fragakis, Sijmen Houben

————————–————————–————————–——–

Eén dag achter de tralies. Negen derdejaars studenten Fine Art van de HKU sluiten zich op woensdag 20 januari samen met hun werk op in een voormalige gevangenis in Utrecht.
Wat voor betekenislaag voegt deze unieke omgeving toe aan de werken? Een ruimte van macht, discipline, surveillance, afzondering, het collectief… Aan welke vrijheden en beperkingen zijn (de) studenten zelf gebonden? Impliciet en expliciet speelt de context van de omgeving en de hier aanwezige dualiteiten een rol in de tentoonstelling.
De studenten tonen hun werk op het spanningsveld van vrijheid en gevangenschap, openheid en afzondering, collectiviteit en individualiteit. In een veelzijdige presentatie zien we ze ieder op hun eigen manier omgaan met de regels die zij zelf opgelegd krijgen.

Curator:
Else Siemerink

With works of:
Anita Horváth, Anouk van Zwieten, Mariaan van den Berg, Heikki Heinonen, Quinn Au, Julius Stibbe, Lieve Rutte, Kornelis Fragakis, Sijmen Houben